Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Panantukan - Φιλιππινέζικη Πυγμαχία

Άρθρο του εκπαιδευτή Ευάγγελου Ζορμπά, πληροφορίες www.jkd.gr
Το Panantukan ανήκει στην ύλη του 7ου υποσυστήματος εκπαίδευσης στην Φιλιππινέζικη πολεμική τέχνη Kali. To 7ο υποσύστημα ονομάζεται Pangamut και περιλαμβάνει άοπλη εκπαίδευση σε πυγμαχία, λακτίσματα, χρησιμοποίηση αγκώνων και γονάτων, νευρικές καταστροφές, trapping σε όλο το σώμα, πάλη, κλειδώματα, χτυπήματα με τους πήχεις, με το κεφάλι κτλ. 

Πιο συγκεκριμένα το 7ο υποσύστημα περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:
Panantukan (Φιλιππινέζικη πυγμαχία), 
Pananjakman και Sikaran (Λακτίσματα), 
Dumog και Buno (Πάλη και λαβές), 
Ankab-Pagkusi και Kina Mutai (Δαγκώματα, τσιμπήματα και γδαρσίματα), 
Higot-Hubud-Lubud (Ασκήσεις ευαισθησίας και ελέγχου trapping).

Το Panantukan που είναι γνωστό και ως Suntukan, δίνει έμφαση στην απόκτηση πυγμαχικών δεξιοτήτων (Attributes) και ανάπτυξη ικανότητας υλοποίησης των τεχνικών σε πραγματικές συνθήκες μάχης δρόμου (Street Fighting). Αυτό επιτυγχάνεται προοδευτικά μέσω προπονητικών γυμνασμάτων (Drills) που ονομάζονται Corto Kadena, τα οποία δίνουν έμφαση στην βελτίωση των αντανακλαστικών, στην ροή από τεχνική σε τεχνική, με ταχύτατο ρυθμό επίθεσης, με χρήση πυγμαχικών συνδυασμών, χτυπημάτων με παλάμες, χτυπημάτων με αγκώνες και τεχνικές νευρικών καταστροφών. Με στόχους τα μάτια, τον λαιμό, το ηλιακό πλέγμα, τα γεννητικά, την ουροδόχο κύστη, τα νεφρά και διάφορα πλήγματα σε νευρικούς στόχους και μαλακούς ιστούς...

Αν μπορούσαμε να περιγράψουμε το Panantukan με λίγα λόγια, ο ορισμός θα ήταν ότι το Panantukan περιλαμβάνει όλη την ύλη της κλασσικής Δυτικής Πυγμαχίας συν όλα τα χτυπήματα που απαγορεύονται στην πυγμαχία... Εξού και η ονομασία Dirty Boxing που έχει δωθεί στο Panantukan...

Μία σημαντική διαφορά σε σχέση με την Δυτική Πυγμαχία, είναι ότι το Panantukan προέρχεται από την οπλοτεχνία του Kali και είναι σαν να πυγμαχεί κάποιος με μαχαίρια (Kali Blade), έτσι ο ασκούμενος στο Panantukan θέλει να διατηρήσει στο ελάχιστο την επαφή με τον αντίπαλο, η συμπλοκή να τερματιστεί στον μικρότερο δυνατό χρόνο και ο αντίπαλος να εξουδετερωθεί ουσιαστικά. Μην ξεχνάμε ότι η πυγμαχία είναι άθλημα και πιο συγκεκριμένα άθλημα με στρατηγική αντεπίθεσης, αποδοχής χτυπημάτων από τον αντίπαλο και ανταλλαγών χτυπημάτων με τον αντίπαλο, στο Panantukan τέτοιου είδους στρατηγική θεωρείται αυτοκτονική σε πραγματική συμπλοκή μάχης δρόμου...

Επίσης σε αντίθεση με την πυγμαχία ο ασκούμενος στο Panantukan δεν αντιμετωπίζει τον αντίπαλο ευθύγραμμα πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά μέσω κινησιολογίας (Footwork) προσπαθεί να βρίσκεται συνεχώς σε θέση υπεροχής, πλάγια ή από πίσω από τον αντίπαλο...

Πολλά από τα προπονητικά γυμνάσματα του Panantukan διδάσκουν και την θεωρία του Trapping η οποία συσχετίζεται με τον στιγμιαίο μερικό έλεγχο και χαλιναγώγηση των μελών του αντιπάλου, ώστε ο αντίπαλος να βρεθεί σε μειονεκτική θέση, αποδομημένος και δεσμευμένος, ώστε οι επιθέσεις να είναι αποδοτικές!

Χαρακτηριστική στρατηγική του Panantukan αποτελούν οι καταστροφές των μελών του αντιπάλου (Limb Destructions). Κατά την διάρκεια εξέλιξης των χτυπημάτων του αντιπάλου (Half-Beats) εκτελούνται χτυπήματα που προκαλούν νευρική παράλυση και αποδυνάμωση στα μέλη του αντιπάλου, για παράδειγμα χτύπημα με την πυγμή στον δικέφαλο του χεριού του αντιπάλου ή χτύπημα με την αιχμή του αγκώνα πάνω στα δάκτυλα και κόμπους της πυγμής του αντιπάλου!


Η Ακαδημία Μαχητικής Τεχνολογίας Jeet Kune Do βρίσκεται στην Αθήνα, στην διεύθυνση: Δήλου 9, (κάθετα στην Φορμίωνος, σύνορα Βύρωνα-Καισαριανής).  

Εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της Αθήνας με το λεωφορείο 732 (Αγ. Φανούριος - Ακαδημία - Ζωοδ. Πηγή) (στάση 9η Φορμίωνος).

Επίσης πρόσβαση με την τοπική Δημοτική Συγκοινωνία του Δήμου Βύρωνα με το λεωφορείο 10 (Καρέας - Ντάνκαν) και το λεωφορείο 20 (Κουταλάς - Αγ. Λάζαρος) (στάση Φωκαίας). 

Για οδηγίες πως να έρθετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Google Χάρτη της Ακαδημίας.

Επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας: http://www.jkd.gr
Πληροφορίες για ιδιαίτερα μαθήματα: http://www.jkd.gr/privatelessons.html

Το παρόν άρθρο αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, μετάφραση και τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του αρθρογράφου!